Pristop kljub Golobovi prepovedi ostaja na plačilni listi vlade - Preiskovalno.si (2024)

10. junija 2022 so z vlade sporočili, »da je dr. Robert Golob svojim sodelavcem, poslancem in poslankam prepovedal kakršnekoli stike z agencijami, ki se ukvarjajo tudi z lobiranjem. « Ta odgovor se je nanašal predvsem na agencijo Pristop, ki se je znašla v največji aferi nabave zaščitne opreme. Dve leti kasneje razkrivamo, koliko služi Pristop z državo.

Najprej tole: Nič ni narobe, če komunikacijska in marketinška podjetja sodelujejo z državo! Je pa narobe, če predsednik vlade reče, da z njimi ne bo sodeloval, pa se tega ne drži. Narobe je tudi, če država nagrajuje take, ki so delali mimo razpisov, v nasprotju z zakoni in predvsem za lastne koristi.

Pristop kljub Golobovi prepovedi ostaja na plačilni listi vlade - Preiskovalno.si (1) Pristop kljub Golobovi prepovedi ostaja na plačilni listi vlade - Preiskovalno.si (2)
Junija 2022 smo mediji poročali, da je bil Pristop vpleten v afero dobave zaščitne opreme, ko so si mimo razpisov, preko telefonov in sms sporočil s pomočjo verige svojih ljudi razdelili davkoplačevalski denar. Bilo je v času največje krize, ko so mnogi podjetniki morali zapreti svoja podjetja, ker niso preživeli.Pristop je, kot so razkrili policijski dokumenti, v času dobave zaščitne opreme delal tako za ministra Zdravka Počivalškakot za enega od ponudnikov opreme - Geneplanet. Direktor Pristopa, Primož Pusar, se je osebno vpletel in na ministrstvo poslal svojega človeka, Urbana Krajcarja, ki je imel več funkcij. Pusar je bil, kot so razkrili policijski dokumenti, neposredno povezan z ministrom Zdravkom Počivalškom. Takole je pisal takratnemu ministru, ko je želel, da zaposli njegovega Urbana Krajcerja: »Ti rabiš nekoga, ki ti bo vojsko tam uredil, prevzel procesno vodenje in sprejel par odločitev. Ti pa razmisli, koga lahko daš, ki bo stopil pred kamero in rekel: 'Naslednji teden bo prišlo dovolj zaščitne opreme. In če se to ne bo zgodilo in bomo neki štrikali, bo pač on prevzel odgovornost in odstopil'.«

Počivalšek in Pusar sta si dopisovala:»Rekel sem mu (Urbanu Krajcarju, op. p.), da bo v mojem kabinetu prevzel managiranje tega procesa, da pa bo zorganiziral PR, vaš in naš. V kabinetu bo pri meni.«

»On je idealen za tebe. Brezkompromisen in učinkovit, pa boli ga k***. Pride zdej, sam da si gate navleče pa v avto usede.«

»Ko pride, naj pokliče. Pripravim vse, da takoj začne.«

Direktor Pristopa Pusar je imel tako svojega človeka na ministrstvu, hkrati pa je Pusar poskrbel tudi za svojega naročnika. Geneplanet. Čisti konflikt interesov, ki je seveda tudi v nasprotju z vsemi etičnimi postulati delovanja podjetij tako v oglaševanju, marketingu, piarju itd.

Pristop kljub Golobovi prepovedi ostaja na plačilni listi vlade - Preiskovalno.si (3) Pristop kljub Golobovi prepovedi ostaja na plačilni listi vlade - Preiskovalno.si (4)

Takole je Počivalšek pisal svoji svetovalki Katarini Bolha:

SMS, 18. 3. 2020, Zdravko Počivalšek Katarini Bovha: »Pokliči Primoža Pusarja, klicari za respiratorje. Ti ga pokliči.«

Katarina Bovha: »Pusarja dobila in urejam.«

Zdravko Počivalšek:»Respiratorji plačilo avansa?«

Katarina Bovha: »Ja. Bančna garancija. Bomo našli primerno rešitev.«

Pusarjev človek, torej Krajcar, ki je bil delegiran k Počivalšku, pa je skrbel še za to, da je Geneplanet dobil posel v celjski bolnišnici, kjer je Krajcar poznal direktorico Margareto Guček-Zakošek.

SMS, 12. 3. 2020, Urban Krajcar piše Margareti Guček Zakošek: »Dobiš ponudbo na mail.«

»Oki.«

UK: »Rabiš tudi ECMO? Da dajo še na to ponudbo.

UKC bo dve naročil.«

»Ja, naj.«

Ne le to. Kot smo razkrili novinarji, je Pristop lobiral za Geneplanet tudi pri banki, kriminalisti pa so razkrili več transakcij med Geneplanetom in Pristopom, za katere so sumili, da so provizije za predhodno uspešno izpeljan posel z ventilatorji. Šlo je za transakcije v višini 152 tisoč evrov, 91 tisoč evrov in 30 tisoč evrov. Še več, direktor Pristopa je odprl še svoje podjetje z zaščitno opremo, da bo zaslužil še več. 11. marca 2020 je registriral spletno domeno sanidez.si in začel trgovati z zaščitno opremo in razkužili. To je bil čas, ko so mnoga podjetja morala zapreti svoja vrata zaradi epidemije, čas, ko nisi prav lahko prišel do posla. A Pusar je imel preko Geneplaneta dostop do medicinske opreme in tako jenjegovo podjetje Genesis Inženiring, ki pred epidemijo ni poslovalo, leta 2020 ustvarilo skoraj dva milijona evrov prihodkov in kar četrt milijona evrov čistega dobička. Pusar je podjetje takoj po izvedenih poslih na začetku aprila 2020 sicer prodal vodji pravne službe na Pristopu Karin Pirc.

Kje je danes preiskava v zvezi s Pristopom, vplivi, transakcijami, smo vprašali policijo, odgovore še čakamo in jih bomo objavili naknadno.

(27.5.2024 Policija je sporočila: Vzvezi s posredovanim vprašanjem pojasnjujemo, da na vprašanja, ki se navezujejo na konkretne osebe, zaradi spoštovanja določil o varstu osebnih podatkov ne moremo odgovoriti. Lahko pa potrdimo, da je bila v zvezi preiskave zaščitne opreme na Specializirano državno tožilstvo RS dne 24. 5. 2022 podana kazenska ovadba. Zato predlagamo, da se v konkretni zadevi obrnetene na pristojno tožilstvo.)

Pristop kljub Golobovi prepovedi ostaja na plačilni listi vlade - Preiskovalno.si (5) Pristop kljub Golobovi prepovedi ostaja na plačilni listi vlade - Preiskovalno.si (6)
Golob požrl besedo

Da so Golobove izjave o prepovedi za lase privlečene, smo opozorili že leta 2022, ko je k sebi v kabinet vzel pristopovkoMelito Župevc, ženo Toneta Ropa, ki jo je po dveh letih že nagradil s funkcijo na veleposlaništvu. Golob je takrat razlagal, da je Župevčeva dobila službo zaradi svojih kompetenc, mi smo razkrili, da je pomagala pisati koalicijsko pogodbo. Samo štiri mesece po javni prepovedi sodelovanja z agencijami pa je bila sklenjena že prva pogodba s Pristopom.Novembra 2022 so na ministrstvu za javno upravo, takrat pod ministrico Ajanović Hovnik, sklenili pogodbo s Pristopom, in sicer za opravljanje»oglaševalskih storitev za potrebe portala SPOT – Slovenska poslovna točka v letih 2022 in 2023.« Kot so dodali na MJU, je bila pogodba res sklenjena na ministrstvu za javno upravo, vendar pa so jo vsebinsko pripravljali na ministrstvu za digitalno preobrazbo, torej pri Golobovi potratni ministrici Stojmenovi Duh.

Pristop kljub Golobovi prepovedi ostaja na plačilni listi vlade - Preiskovalno.si (7) Pristop kljub Golobovi prepovedi ostaja na plačilni listi vlade - Preiskovalno.si (8)
Samo štiri mesece po tem, ko je Golob rekel ne. Sicer pa Erar med podjetjem Pristop in Pristop Media pod vlado Roberta Goloba izkazuje več transakcij:

Pristop d. o. o.:

-Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti: 645.498,46 €

-Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: 246.174,70 E€

- Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja – kmetijske subvencije: 266.666,65 €

Skupaj: 891.673,16 € (samo ministrstvi, brez Agencije za kmetijske trge) oz. 1.158.339,81 € (z Agencijo za kmetijske trge).

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v omenjenem obdobju največji plačnik podjetju Pristop

Na ministrstvo za delo smo naslovili vprašanje, katere vse storitve je podjetje Pristop v obdobju med junijem 2022 in letošnjim marcem 2023, ko je bila izvedena zadnja transakcija, zanje opravilo. Odgovorili so nam, da so izplačila vezana na pogodbo, ki jo je ministrstvo s Pristopom sklenilo še v času, ko ga je vodila Ksenija Klampfer, torej v času vlade Marjana Šarca. Posel je Pristop dobil za izvedbo projekta Vsi zmagujemo, ko sodelujemo, kakor se glasi naslov »komunikacijske kampanje za zmanjševanje oz. odpravljanje medgeneracijskih stereotipov in spodbujanje medgeneracijskega sodelovanja na delovnem mestu«. Kot so pojasnili na ministrstvu za delo, gre za enega izmed številnih projektov na področju podaljševanja delovne aktivnosti in pogojev dela. Pristop je bil za izvedbo projekta izbran na javnem razpisu, v okviru dejavnosti pa so pripravljali medijske oglase, izobraževanje za ciljne skupine in druge promocijske aktivnosti, denimo izvedba okroglih miz. Izvedbo naj bi sofinancirala EU, ki naj bi pokrila tudi 80 % sredstev.V času, ko je na oblasti Golobova vlada, je, kot pojasnjujejo na ministrstvu, Pristop prejel skoraj 604 tisoč evrov, in sicer za stroške dela, medijskih zakupov, izvedbe delavnic in promocijskih dogodkov. Znesek je tako drugačen od tistega, ki ga navaja Erar. Na ministrstvu so razhajanje utemeljili sledeče: »Ocenjujemo, da gre za različne metodologije zajema, izračuna ali prikaza sistema ERAR.«

Razprodaja slovenske agroživilske industrije, svetovalci pa služijo

Ob fiasku slovenske razprodaje agroživilskih podjetij Hrvatom in Srbom je Pristop svetoval na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Pojasnili so nam, da je bilo v obdobju od leta 2021 do konca leta 2023 izplačanih nekaj več kot 188 tisoč evrov z davkom, in sicer za pripravo kreativnih idej in produkcijo orodij za triletne sektorske kampanje meso in mleko. Po zakonu o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov del sredstev, okoli 60 odstotkov, v triletni kampanji prispevajo sektorji sami, torej pridelovalci mesa in mleka ter kupci.

S podjetjem Pristop, d. o. o., sicer poslujejo tudi nekatere javne agencije, podjetja in institucije. Podatki zajemajo poslovanje med junijem 2022 in majem 2024. Skupaj so v tem času v Pristopu iz vseh naslovov ustvarili za nekaj več kot 1,5 milijona evrov (skupaj v vsem obdobju, ko poslovanje beleži aplikacija Erar,14,4 milijona evrov):

-Mestna občina Ljubljana: 79.284,75 €

-Javno podjetje Energetika Maribor: 54.595,00 €

-Zdravstveni dom Velenje: 45.054,60 €

-Nacionalni inštitut za javno zdravje: 38.499,95 €

-Premogovnik Velenje: 28.395,50 €

-Gen Energija: 24.668,40 €

-Splošna bolnišnica Celje: 21.423,20 €.

Pristop Media, d. o. o.:

-Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: 197.447,77 €

-Ministrstvo za javno upravo: 36.624,40 €.

Skupaj: 234.072,17 EUR.Kot so pojasnili na kmetijskem ministrstvu, je navedeni znesek podjetje Pristop Media prejel za zakup medijskega prostora za izvedbo sektorske kampanje MLEKO, ki se je izvajala med aprilom in majem 2022: »Na evropskem javnem naročilu je bil izbran izvajalec Pristop Media. d. o. o., ker je izpolnjeval vse kriterije po razpisu – ponudil je največ dosega za omenjena sredstva.« Iz proračuna je šlo za izvedbo kampanje 58 % zneska, torej 116 tisoč evrov, preostalih 81 tisoč evrov pa je bilo izplačanih iz namenskih sredstev sektorja mleko, so še zapisali pri MKGP.

S podjetjem Pristop Media poslujejo tudi nekatere javne agencije, podjetja in institucije. Podatki zajemajo poslovanje med junijem 2022 in majem 2024. Skupaj so v tem času v Pristop Medii iz vseh naslovov ustvarili za nekaj več kot 6,5 milijona evrov prihodkov (skupaj v vsem obdobju, ko poslovanje beleži aplikacija Erar,10,2 milijona evrov).

-Javna agencija Republike Slovenije za trženje in promocijo turizma: 4.807.517,58 € (največji plačnik Pristop Media v tem obdobju)

-Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa: 772.456,34 €

-Javna agencija Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije: 532.151,80 €

-Dars: 142.425,77 €

-Nacionalni inštitut za javno zdravje: 33.000,00 €

-Muzej in galerije mesta Ljubljana: 31.602,66 €

-Družba za upravljanje terjatev bank: 30.459,18 €

Krepitev poslov, pred kratkim s Pristopom tudi HSE

Pristop kljub Golobovi prepovedi ostaja na plačilni listi vlade - Preiskovalno.si (9) Pristop kljub Golobovi prepovedi ostaja na plačilni listi vlade - Preiskovalno.si (10)

V HSE so nujno potrebovali pomoč, zapisali so, da za »izvedbo komunikacijskih aktivnosti, povezanih z graditvijo prepoznavanja in ugleda skupine HSE kot nosilca zelenega prehoda, z novimi oz. načrtovanimi proizvodnimi objekti in njihovim umeščanjem v prostor ter s prestrukturiranjem termo divizije skupine HSE (TEŠ in PV), za kar se v prihodnjem obdobju pričakuje izrazito povečanje zanimanja javnosti.« Izvajalec je zadolžen za pomoč pri pripravi celovite komunikacijske strategije, povezane z naštetimi izzivi, ter za pomoč pri njenem izvajanju, vključno s svetovalsko in operativno podporo. Angažiranje zunanje pomoči je bilo nujno potrebno tudi v luči trenutne kadrovske okrnjenosti Službe za odnose z javnostmi in tržno komuniciranje HSE, kjer je zaradi daljše odsotnosti ene od sodelavk trenutno aktivna le ena zaposlena, ki poleg odnosov z javnostmi pokriva tudi vsa ostala področja komuniciranja. Maksimalna ocenjena vrednost pogodbe, ki velja do 31. 12. 2024, je 37.260,00 €.

Pristop kljub Golobovi prepovedi ostaja na plačilni listi vlade - Preiskovalno.si (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lakeisha Bayer VM

Last Updated:

Views: 5611

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lakeisha Bayer VM

Birthday: 1997-10-17

Address: Suite 835 34136 Adrian Mountains, Floydton, UT 81036

Phone: +3571527672278

Job: Manufacturing Agent

Hobby: Skimboarding, Photography, Roller skating, Knife making, Paintball, Embroidery, Gunsmithing

Introduction: My name is Lakeisha Bayer VM, I am a brainy, kind, enchanting, healthy, lovely, clean, witty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.